msfc Link Zadel deskundigen Link facebook

Zadel passen – het totale plaatje
Het ontwerp van de kussens en de vorm van de boom

Het ontwerp van de kussens van het zadel en de vorm van de boom zijn uitermate belangrijk, omdat deze in direct contact staan met de rug van het paard. Slecht passende bomen en/of slecht onderhouden kussens of het verkeerde type kussen (!) zijn een veel voorkomende oorzaak van rugklachten en andere serieuze gezondheidsklachten bij een paard.

Belangrijke aandachtspunten:

Zijn er aspecten aan de bouw of de bewegingen van het paard, waar bij de keuze van het zadel
         rekening mee moet worden gehouden?
Past het zadel en ligt het in balans? Wordt het paard door het zadel in zijn bewegingen beperkt?
Kan de ruiter correct en ontspannen in het zadel zitten?

Conformatie aspecten:

Cob/Arabier: heeft het paard een korte rug?
Volbloed: heeft het paard een hoge schoft?
Warmbloed: heeft het paard een hoge schoft en/of een forse schouder?
Leeftijd, hoogte en geslacht?
Spierontwikkeling: is deze gelijk aan beide zijden van de nek, schouder, schoft, rug en kruis?
 Is er sprake van zwellingen of littekens op het lichaam of aan de benen?
Controle op kreupelheid
Controle zadel- en singelgebied op gevoeligheden en reactie
Conditie en uithoudingsvermogen – nu en in de toekomst

Alle bevindingen worden op een formulier genoteerd, inclusief littekens, onregelmatigheden etc. voor toekomstige herkenning. De klant ontvangt een kopie van dit document.


Details van de ruiter

Het is ook belangrijk om de ruiter in ogenschouw te nemen. Omdat die in direct contact met het paard is, heeft de ruiter een grote invloed op de bewegingen en het welzijn van het paard. Lengte, gewicht en niveau van rijden zijn belangrijke aspecten. Bij het beoordelen van de pasvorm van het zadel op het paard, zal het paard altijd gereden moeten worden, zodat de rijstijl en houding van de ruiter beoordeeld kunnen worden, en de wijze waarop de ruiter een juiste pasvorm van het zadel beïnvloedt.


Conformatie en daaraan gerelateerde zadelpasproblemen

In de afgelopen decennia zijn mens en paard behoorlijk veranderd; zowel mensen als paarden zijn in omvang toegenomen. Zadels pasten op een ander soort paard. Nu zijn er veel meer verschillende soorten paarden door import van andere rassen en door het fokken met verschillende rassen.

Het gevolg is dat de vorm van een willekeurig zadel niet als vanzelfsprekend meer op de paardenrug past. In het bijzonder de (hoogte en lengte van de) schoft en de ligging van het schouderblad maken het correct aanpassen van een zadel moeilijker dan vroeger. Veel te vaak zien we paarden met een enorme schoft, die onder een standaard zadel moeten lopen, waarvan met name het kussen niet geschikt is voor de conformatie van dit paard.

Ook de correcte ligging van de singel moet niet onderschat worden. Bij een verder naar voor liggende singelgroeve, zal het zadel naar voor willen, tegen het schouderblad van het paard aan, en eventueel ook scheef zakken, als de beweging van het eventueel forsere schouderblad het zadel weg duwt.